Αναζήτηση

Translate

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

ΥΛΙΚΆ:

60 - 70 τρυφερά αμπελόφυλλα
2½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φύλλα δυόσμο
1½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, κόβουμε το χοντρό κοτσάνι και τα
ζεματε για 2'-3' σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή
κουτάλα σε μπολ με κρύο νερό.
Αν έχουμε αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε τρυπητό, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και
τ'αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά,
ζεσταίνουμε το ½ φλυτζάνι λάδι και
σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά, βάζουμε 2 κούπες νερό, κι ανακατεύουμε. Το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5', αποσύρουμε από τη φωτιά, το
σκεπάζουμε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, και το καπάκι της κατσαρόλας. Το αφήνουμε
να σταθεί για 10'. Στη συνέχεια, αδειάζουμε την κατσαρόλα με
το ρύζι, στο μπολ με τα μυρωδικά,
αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, στην
παλάμη μας ή σε μία επιφάνεια (με τα νεύρα προς τα πάνω, να μπει η γέμιση), βάζουμε στο κέντρο 1
κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά.
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με τα σκισμένα ή σπασμένα αμπελόφυλλα, τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη
σειρά. Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτρερη, τρίτη μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, προσθέτουμε χλιαρό
νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά, βάζουμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και τους μαγειρεύουμε σε μέτρια
φωτιά, για περίπου 45'.
Δοκιμάζουμε αν το ρύζι έχει βράσει, κι αν τα φύλλα είναι μαλακά και όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στη κατσαρόλα και τους σερβίρουμε ζεστούς ή
κρύους, σκέτους ή με μια σος
γιαουρτιού, ή τζατζίκι.

ΤΙΡ
*Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε
στη γέμιση 4 κ.σ. σταφίδα και 3 κ.σ.
κουκουνάρι και τα σοτάρουμε στην αρχή, μαζί με τα κρεμμύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου